Chateau d’Acquin

Read More

Acquin-Westbecourt, France. 2008

View from the ridge
Village edge
View across neighbouring field
Pigsty
11

Self-build project for the restoration of a chateau in northern France. The existing agglomerate structure of two fortified courtyards around a 13th century keep was in a very poor state of repair; roofless in part and inhabited by an extraordinary wild garden.


The design secures the interiors necessary for the clients' needs and allows their temporary occupation with a series of engineered timber elements — floors, staircases, bathrooms and a kitchen.


The remaining areas of building are made safe and their rooves removed. Following nature's strategy the courtyards and buildings are continuously planted with a specific mixture of perennials, mosses and flowering grasses particular to their locations.


The floor of the 22m long pigsty is excavated to a depth of 1.5m and a new swimming pool constructed within its walls.

Project Start

2008


Project Completion

2009


Client
Confidential


Area
840m²


Architect

Michael Lee Architects