Kapoor House

Read More

London, UK. 2008

11
11

The house for the Turner prize winning artist Anish Kapoor and his family occupies an 50m long 8m wide site that extends beneath an apartment building deep into the backlands of Chelsea.

The design provides a continuous stone ground floor with rooms arranged around a star shaped court which is open to the sky to provide a space for open air dining when the weather allows. From the middle of the house a stone staircase leads up to a first floor which is divided by second courtyard, this time with a glass floor providing light to the living room below.


A glazed link corridor leads around a small garden to a bedroom pavilion with a subterranean dressing room and stone lined bathroom.


This project was carried by Tony Fretton Architects.

Project start
2002


Project completion
2008


Client
Anish Kapoor


Area
600m2


Architect
Tony Fretton  Architects


Structural Engineer
Dewhurst Macfarlane


Environmental Engineer
Robinson Associates


Landscape Design
Schoenaich Landscape Architects


Quantity Surveyor
Davis Langdon


Photography

Helene Binet